Bina ve endüstriyel yapıların, yangına ve patlamalara karşı korunmasında önemli yeri olan sistemlerden biri de gaz algılama sistemleridir. Gaz algılama sistemleri, sahadaki gaz sensörlerinin gaz kaçaklarını ve ortamdaki seviyelerini en erken seviyede algılayıp ihbar vermesi vasıtası ile patlamalara veya insan sağlığına gelebilecek zararlara karşı çabuk müdahale imkanı sağlar, mal ve can güvenliğini arttırır.
Yanıcı ve patlayıcı gazlar ve buharları (LPG,CH4), Oksijen(O2), Karbon monoksit(CO), Klor(CI), Hidrojensülfit(H2S), Freon çeşitleri, Amonyak (NH3), NO2, SO2, NO, HCN, HCI, H2, Nafta, CO2
Her binanın ihtiyaç duyduğu gaz algılama sistemi farklıdır. Bu nedenle, örneğin bir alışveriş merkezi ile bir hastanede kurulacak sistemler, doğal olarak birbirinden belli noktalarda ayrışan mekanizmalar olacaktır. Aynı şekilde alanın genel nitelikleri, kapalı mı yoksa açık bir mekân mı olduğu, yaşam alanı mı yoksa üretim tesisi olarak mı faaliyet gösterdiği gibi noktalar, seçilecek gaz algılama sisteminde önemli birer etkendir. Uyarı mekanizması bu bilgiler ışığında tasarlanır ve amaca uygun yazılımsal ve donanımsal teçhizat söz konusu mekâna kurulur.
Bu açıdan bakıldığında gaz algılama sistemlerinden; hastaneler, otoparklar, eğitim kurumları, kimyasal üretim yapılan tesisler, laboratuvarlar, konaklama tesisleri, fabrikalar başta olmak üzere çeşitli endüstriyel üretim alanları, plazalar, rezidanslar gibi birçok farklı binada yararlanılabilir. Bunlardan farklı ve daha büyük ölçeklerde olmak üzere; içme suyu ve atık su arıtma tesisleri, izolasyon ve köpük yalıtım sanayii, enerji santralleri, ambalaj ve matbaa endüstrisi, yağ üretimi, çimento fabrikaları ve toz kömür siloları gibi yerlerde de bu sistemden faydalanılmaktadır.”